Вартість “великоднього кошика” цього року зросла майже на 35%.

 

 

Таку заяву днями зробила прес-служба Інституту аграрної економіки.

 

Директор інституту академік НААН Юрій Лупенко розповів, що вже за тиждень українцям доведеться викласти близько півтисячі гривень, аби придбати традиційні продукти до свята. Так, свіжовипечена паска, кольорові яйця, ковбаси та буженина, копчене і запечене сало, твердий та м’який сир, вершкове масло і зелень обійдуться споживачеві майже на 130грн.(1/3) дорожче, ніж торік. Нагадаємо, що минулого року за мінімальний продуктовий набір доводилось заплатити 377 грн., а нині його середня ціна сягає 500 грн.

 

Ціна основних інгредієнтів для випічки 1кг домашньої паски за традиційним рецептом становитиме понад 80 гривень. А придбати готову продукцію у магазині вийде ще дорожче, оскільки її вартість залежить від рецептурного складу та декоративного оздоблення.

 

Причиною такого різкого здорожчання святкової випічки є насамперед зростання ціни на молоко, курячі яйця, вершкове масло, цукор і родзининки, а також здорожчання вартості енергоресурсів для підприємств харчової промисловості.

 

Найдорожчими складовими у святковому меню 2018 року вже традиційно сало та страви з м’яса.В середньому за півкіло смачненького доведеться заплатити:

  • ковбаса н/к – 100грн;
  • буженина без начинки – 140грн;
  • сало копчене – 70грн;
  • підчеревина запечена – 90грн.

А також, за пучок зеленої цибулі та кропу доведеться заплатити близько 30грн. Експерти вважають, що така ситуація в деякій мірі обумовлена порівняно раннім Великоднем, оскільки вартість сезонних овочів та зелені ранньої весни, завжди висока.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *